ЧЕМЕРНО - Илијаш, 10 јуни 1992.

Припадници тзв Армије Републике БиХ извршили су покољ српског становништва у селу Чемерно, општина Илијаш. Тог дана је у овом селу убијено 33 Срба (од чега 9 цивила). Ово је уједно и највећи покољ српског становништва у једном дану који се десио на простору ширег региона Сарајева у периоду између 1992. и 1995. године.

Напад је изведен око пет часова и људи су затечени у кућама, а многи од њих на спавању. Мјештани су побијени, а село до темеља спаљено. Само три предратна становника су успјела да преживе.

Најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година. Међу њима је било и десетак жена.

Налог за напад на Чемерно, издао је бивши официр ЈНА Јусуф Мушинбеговић, а учествовало је око 100 припадника Територијалне одбране из села Корита, Махмутовића Ријека и Орахова. Предводници су били Мирсад Бешлија, Енес Дурак, милиционар из Илијаша.

Тања Вуковић, кћерка убијеног Здравка Вуковића, годину дана након покоља извршила је самоубиство ручном бомбом у избјегличком центру у Илијашу. Она је то урадила у очајању, јер је у подруму своје куће сакривена, гледала како јој убијају најближе.