Грађански рат


БОМБАРДОВАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ - Београд, 23.04.1999.

У рано јутро, 23. априла 1999. године НАТО је зграду РТС погодио с два разорна пројектила.
Тада је погинуло 16 запослених у РТС.

Челници НАТО-а тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала која је испитивала случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Погинули: Јелица Мунитлак (27), Ксенија Банковић (27), Дарко Стоименовски (25), Небојша Стојановић (26), Драгорад Драгојевић (27), Драган Тасић (29), Александар Делетић (30), Славиша Стевановић (32), Синиша Медић (32), Иван Стукало (33), Дејан Марковић (39), Милан Јоксимовић (47), Бранислав Јовановић (50), Милован Јанковић (59), Томислав Митровић (61) и Слободан Јонтић (54).

САРАЈЕВО, Башчаршија - Крвава свадба, 01.03.1991

Криминалац и злочинац Рамиз Делалић Ћело, припадник Алијиних Зелених беретки, и његова екипа криминалаца, напала је српске сватове испред Старе православне цркве (Храм светих архистратига Gаврила и Mихаила), са циљем да им отме српску заставу, јер, по његовом мишљењу, српска застава није имала шта да тражи на Башчаршији у Сарајеву. Српски сватови су одбили да дају заставу, Рамиз је извадио пиштољ и убио младожењиног оца, Николу Гардовића. Том приликом је и рањен Раденко Миковић, свештеник. Након тога су и запалили заставу. Срби су овај чин сматрали почетком рата и исто вече су подигли барикаде по Сарајеву и другим градовима БиХ.

ЗАГРЕБ - 7. Децембар 1991. године. (злочин без казне)

То је злочин који јасно говори о злочиначким намјерама тзв “хрватских сепаратистичких демократа”, према  Србима као конститутивном народу СР Хрватске, и СФРЈ.
Тај злочин се десио 7. децембра 1991.- брутално убиства српске породице Зец из Загреба.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Грбавица, 11.март 1995

Снајпериста са сарајевске зграде „ЛОРИСА“ на тадашњем Тргу Пере Косорића, а сада Тргу хероја, убио је десетогодишњу Милицу Лаловић и деветогодишњу Наташу Учур, које су се играле ластиша у Улици Раве Јанковић, испред зграде на броју 59. На тај дан је било проглашено примирје.
Сарајка Фатима Бајрамовић, свједочила је да их је убио Сејо Пискић, рођен 1956. године у Грачаници.

БРОД (Босански брод), 03.03.1992.године

У историји ове локалне заједнице,  3. март 1992. године уписан је као дан када су Срби  изложени отвореној агресији регуларне Хрватске војске, чиме је почео рат у БиХ. Уз помоћ регуларних снага и паравојних формација из Хрватске, али и помоћ од стране оружаних паравојних формација Хрвата и муслимана из тадашњег Босанског Брода, затворен је “Мост братства и јединства” преко ријеке Саве, уз натпис “Затворен за Србе и псе”.

Напад на српско становништво почео је на главном путу Босански Брод - Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско - муслиманске војне снаге, заједно са 108. бригадом Збора народне гарде Хрватске, заузеле центар града.

Брод је окупиран, српски народ протјеран, формирани су логори. Срби, који нису успјели напустити општину, убијани су и мучени.

Пријави се на RSS - Грађански рат