ЗАГРЕБ - 7. Децембар 1991. године. (злочин без казне)

То је злочин који јасно говори о злочиначким намјерама тзв “хрватских сепаратистичких демократа”, према  Србима као конститутивном народу СР Хрватске, и СФРЈ.

Тај злочин се десио 7. децембра 1991.- брутално убиства српске породице Зец из Загреба.


Породица Зец била је угледна српска породица у Загребу. Михајло Зец био је успјешан загребачки месар, а његова супруга Марија држала је кафић.

Пријетње породици Зец од стране хрватских ултрадесничара почеле су још прије распада СФРЈ, 1990. године.

Тог кобног дана припадници резервног састава полиције су упали у кућу породице Зец и убили Михајла Зеца (38), његову супругу Марију (36) и њихову дванаестогодишњу кћерку Александру. Преживјели су Гордана и Душан Зец, који су се сакрили у кући и тако измакли убицама њихових родитеља и сестре. Тако да је ово злочин са благословом државе.

Михајло је приликом хапшења убијен у дворишту јер је, наводно, покушао да побјегне убицама, које су потом његову жену и кћерку одвели до планинарског склоништа дома “Адолфовац” на Сљемену и тамо их убили Убрзо потом ухапшени су припадници Мерчепове јединицеМуниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Снежана Живановић – од којих су неки пред истражним судијом признали

убиства. Према њиховим изјавама, Хтјели су да ухапсе Михајла због наводних веза са крајишким Србима.

Након што су ликвидирали мајку и кћерку, њихова тијела су прекрили смећем. Неколико дана послије бруталног убиства, тијела је пронашао Маријин брат Златко Месић, који је и сам био припадник МУП-а Хрватске.