Јасеновац

Утврђене чињенице међународне комисије за истину о хрватском систему логора Јасеновац за истребљење Срба, Јевреја и Рома у периоду 1941.1945.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу је током  неколико година рада утврдила да су Хрвати у Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у периоду од 1941. до 1945. године убили преко 700 000 Срба, 23 000 Јевреја и 80 000 Рома међу којима је било 110 000 деце.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу је до сада организовала пет међународних конференција о Јасеновцу (у Њујорку, Јерусалиму, Бања Луци) на којима су научници из разних делова света на основу записа похрањених хиљаду књига, чланака, закључака, форензичких и антрополошких ископавања истраживања, Међународна комисија за истину је саопштила следеће тврдње:

-Процене броја мртвих у хрватском систему логора Јасеновац за истребљење Срба, Јевреја и Рома су у многим званичним изјавама и документима или сувише висока или ниска. Током Другог светског рата, званичници Хрватске и притисните представила је број жртава у јасеновачким логорима као веома висок, тврдећи да су "решено" јеврејски и српско питање убијањем више од 1.400.000 људи. Архиви немачки и италијански војне обавештајне службе недавно су јавно потврдили да је ова цифра је надувана, наводећи Хрвати нису могли да убије више од 700.000 људи. Оба сведочанства преживелих затвореника и налази професионалних форензичких извештаја и ископа гробницa у Јасеновцу, проценa број жртава на између 700.000 и 800.000.

-У скорије време, Хрватскi званичници, истраживачи и кустоси Музеја Јасеновац су тврдње да је број жртава далеко мањи него горе наведене, на основу чињенице да су позната имена и имају информације о мање од 83.000 људи. Они ћуте о томе да су људи спаљивани у пећинама, и да не не говоримо колико је лешева кувано и претварано у  сапун у импровизованој пољској фабрици сапуна, или колико жртава бачено у Саву. Знамо за стотине хиљада жртава који су биле приморане да марширају из својих села до  јама у Доњој Градини, гдје су им разани  вратови и њихове главе поразбијали маљем, никада нису ни дошли у логор. Хрватски месари и убице такмичили једни против других да покажу ко је међу њима био најефикаснији у убијање људи у једној мрачној ноћи. Било је много насеља у Босни и Херцеговини о чије постојање знамо само захваљујући подацима из 19. века прикупљених од стране Аустријанаца, јер су Хрвати избрисати  то  становништво, спалили њихове куће и уклонио све трагове становања у међувремену.

-Међународна комисија признаје чињеницу нико никада неће моћи да израчуна тачан број погинулих у Јасеновцу, али доступни подаци каже да је више од 700.000 Срба убијено, заједно са 23.000 Јевреја и око 80.000 Рома. Хрвати су убили те несрећне људе  само зато што су били православни Срби или Јевреји или Роми. Хрватска је једина земља која је имала посебне логоре за малу децу. Имена више од 30.000 деце, заједно са осталим информацијама су прикупљени до данас. Хрватска је једина земља у којој су жртве брутално мучен пре него што су погубљени.

-Напори истраживача и институција да прикупљају информације о жртвама  су оригинални и позитивни, али постоји мала шанса да ће резултирати у потпуном доказима.

Тако је усвојен закључак Међународне комисије за истину о хрватском систему логора Јасеновац за истребљење Срба, Јевреја и Рома да је број жртава у овом логору је више од 700.000 Срба, преко 23.000 Јевреја и око 80.000 Рома убијено од стране Хрвата.

Бањалука, 27. април 2009

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Професор др Србољуб Живановић,

Сви реферати и све дискусије и коментари са ових конференција објављени су у више књига на српском и на енглеском језику.

Ватикан је био добро обавештен о свему што се дешава у усташкој Хрватској, не само зато што је католичка јерархија слала папи редовне извештаје, већ и стога што је папа имао тамо свог личног представника. Представник Папе Пија XII је био папски легат, монсињор Марконе, који је био акредитован код усташке владе и Павелића

Лично сам ја као члан комисије руских антрополога ископавао масовне гробнице жртава хрватских злочина над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу на левој обали и Доњој Градини на десној обали реке Саве. Тада сам имао прилике да се лично уверим у ужасне злочине које су починили Хрвати, римокатолици и муслимани. На једном ранијем састанку у Њујорку Међународне комисије за истину о Јасеновцу, под председништвом професора Бернарда Клајна из САД саопштено је да САД поседују имена преко 1400 римокатоличких свештеника из Хрватске, Херцеговине и Босне који су лични клали, силовали, мучили, насилно покрштавали итд. Србе, Јевреје и Роме у току II светског рата. Међународна комисија за истину о Јасеновцу поседује нешто мањи број прикупљених података о римокатоличким свештеницима, злочинцима и убицама. Укупно је прикупљено 1171 име.

Проф др Србољуб Живановић