ЈУГОСЛАВИЈА - 24.03.1999. (Милосрдни анђео)

НАТО је 24. марта 1999. године у 19:45 часова почео ваздушне нападе (Operation Noble Anvil)  на војне циљеве у Савезној Републици Југославији, да би се касније ваздушни удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Коначан број жртава званично није саопштен, а крећe se око 2.500 погинулих и око 6.000 рањених. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди америчких долара.

Милица Ракић, трогодишња дјевојчица која је настрадала у НАТО бомбардовању, постала је симбол страдања Србије у тој агресији. Убијена је 17. априла 1999. године када ју је током НАТО бомбардовања погодио гелер у кући у Батајници.

Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савjета безбjедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су дешавања у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише Споразум из Рамбујеа.